De top 5 grootste verzekeraars

In Nederland lijkt het alsof je uit veel verschillende verzekeraars kunt kiezen. Al deze kleine prijsvechters en losse verzekeraars zijn echter in de handen van een paar grote spelers. 90 procent van de markt is in handen van de 10 grootste verzekeraars en de marktleider heeft zelfs een kwart van de markt in handen.

Grote spelers

In het afgelopen decennium zijn veel verzekeraars gefuseerd of overgenomen waardoor een aantal verzekeringsbedrijven een groot imperium hebben opgebouwd. Ook al lijk je een ruime keuze te hebben, de meeste verzekeraars zijn onderdeel een van de vijf grootste spelers op de markt.

Top 5 verzekeraars

1. Achmea
Met stip op 1 staat verzekeraar Achmea. Met een marktaandeel van 25% is de verzekeraar marktleider op het gebied van verzekeringen. Onder deze verzekeraar vallen alle merken met de naam Achmea, maar ook FBTO, Inshared en Interpolis zijn onderdeel van het concern. Met deze verzameling merken biedt Achmea alle soorten verzekeringen aan.

2. UVIT
Sinds 2011 is de coöperatie opgesplitst in twee aparte bedrijven; zorgverzekeraar VGZ en schadeverzekeraar Univé. Het Verbond van Verzekeraars ziet deze verzekeraars echter nog steeds als één groep, waardoor het met een marktaandeel van 14% de tweede grootste verzekeraar is.

3. CZ-groep
Met een marktaandeel van 11% staat de CZ-groep op de derde plek. Het merk CZ is een grote speler op de markt voor zorgverzekeringen, met OHRA en Delta Lloyd worden naast zorgverzekeringen ook alle andere verzekeringen aangeboden.

4. Menzis
Deze verzekeraar is uitsluitend actief op de markt voor zorgverzekeringen. Als 4e grootste verzekeraar van Nederland en met een percentage van 7% van de complete verzekeringsmarkt is Menzis een belangrijke speler. Anderzorg, Azivo en HEMA zijn een aantal voorbeelden van merken die vallen onder de coöperatie.

5. ING
In de afgelopen jaren is het marktaandeel van ING afgenomen, maar ondanks de daling heeft het bedrijf nog steeds een top 5 notering met een marktaandeel van 7%. Via Nationale Nederlanden en RVS is de coöperatie actief op alle verzekeringsmarkten, afgezien van de zorgverzekeringsmarkt.

(Bron: Verbond van Verzekeraars, verzekerd van cijfers 2015)

Wil je meer weten over verzekeraars? Lees dan verder en vindt meer informatie over alle verzekeraars van Nederland.